U sredu, 19. aprila 2023. godine, održan je drugi susret u okviru projekta „Umrežena Srbija“ na relaciji Pariz – Rekovac. Učenici su već imali priliku da se upoznaju i razmene svoja mišljenja prilikom prvog susreta, tako da je današnji čas bio prilika da se nastavi u istom smeru i sa istim idejama.
Susret su vodile nastavnica Milija Jevremović, nastavnica srskog jezika i književnosti, angažovana u Srpskog dopunskoj školi u Pariskom regionu i Jasmina Milovanović, nastavnica francuskog jezika u Poljoprivrednoj školi u Rekovcu.
U pripremnoj fazi, nastavnice su upoznale učenike sa temom današnjeg časa, a to je ovog puta bila hrana, pod nazivom „Ukusi francuske i srpske kuhinje“.
Kao i svaki put, susret je zamišljen kroz nekoliko delova. Nakon uvodnog razgovora na temu ko šta voli da jede, gde je svako od učenika rekao koje je njegovo omiljeno jelo, učenici su imali i zadatak i cilj da upoznaju jedni druge o načinima ishrane u Srbiji i Francuskoj. Učenici iz Pariza su nam predstavili kako izgleda obedovanje u Srbiji, koliko obroka imamo u Srbiji, šta se služi na početku, šta na sredini, a šta na kraju obroka u Srbiji. Takođe govorili o tome kako izgleda svečani ručak u Srbji i šta se tom prilikom iznosi na trpezu. S druge strane, učenici iz Rekovca su predstavili koje su to navike Francuza kada je hrana u pitanju i šta to oni jedu za svaki od dnevnih obroka.
Treći deo je bio rezervisan za učenike iz Pariza koji su nam približili koje su to navike tinejdžera u Srbiji. U okviru podteme „Ishrana tinejdžera“ ispričali su šta je dobro jesti a šta ne, kao i o tome da je fizička aktivnost veoma bitna za zdravlje i održavanje idealne telesne težine.
U narednom delu učenici su odlučili da nam predstave specijalitete zemalja u kojima žive. Najpre su učenici iz Rekovca imali veliko zadovoljstvo da predstave određen broj francuskih specijaliteta, među kojima imamo: La blanquette de veau, La tartiflette, Les cuisses de grenouilles, Le bœuf Bourguignon, La Bouillabaisse, Le Coq au vin, Les moules – frites, La tarte tatin… Pored već navedenih, učenici su pomenuli i poznate kroasane, makaron, ratatuj…..
Zatim su usledile igre i kvizovi, najpre gramatičke igre u vezi sa partitivnim genitivom i članovima du, de la, des, a potom i igrice vokabulara, za usvajananje i bogaćenje rečnika. Učenici iz Pariza su imali zadataak da imenice stave u genitiv na osnovu neke izrečene određene količine, a zatim su učenici rešavali raznovrsne zadatke na onlajn platfomi Word wall. Na kraju su svi zajedno odigrali još jedan kviz – cilj je bio prepoznati specijalitet sa slike, ali pitanja nisu bila nimalo jednostavna., u tome smo se svi složili.
U završnom delu susreta ponovili smo poznate izreke i citate o hrani na oba jezika. Oni su nam pomogli da shvaimo i zaključimo koliko je hrana zapravo bitna pravilno formiranje ličnosti, za odrastanje i razvoj našeg tela. Na času smo već dobrano ogladneli usled priče o svim ovim specijalitetima pa smo na kraju jedni drugima poželeli „Prijatno!“ i « Bon appétit ! »
Sledeći susret zakazan je za maj mesec, nakon povratka sa raspusta.
Jasmina Milovanović,
profesor francuskog jezika, Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu
Milija Jevremović,
profesor književnosti i srpskog jezika, Srpska dopunska škola u Francuskoj