U sredu , 5. juna ucenici dopunske skole iz Torija di Kuartezola sa đacima iz OS ,,Ljubica Radosavljevic Nada“u Zajecaru razmenili su svoje male projekte na temu nacionalna kuhinja Srbije i Italije.
Ucenici su sa svojim profesorkama Milenom Panic i Ivanom Marjanovic ulozili puno volje,vremena i napora da uspesno realizuju cetvrtu temu.
Najpre su srpsku nacionalnu kuhinju predstavili đaci iz Srbije.
Ucenici iz Zajecara prezentovali su u slici i reci, na italijanskom i srpskom jeziku, srpsku kuhinju i tradicionalna srpska jela. Tu su gibanica, ajvar, leskovacki rostilj, kajmak, sarma, pasulj prebranac… kao i belmuz, jelo koje se sprema od projnog brasna i sira i karakteristicno je za Istocnu Srbiju.Svake godine u Svrljigu i okolini Kalne odrzava se „Belumuzijada“, takmicenje u pripremanju belmuza.
Milica i Iva iz Italije kroz dijalog su povele svoje drugare u italijanski restoran.Zatim su se kroz prezentaciju nizali brojni specijaliteti.Iz nase kuhinje zamirisale su gotovo stvarne bruschete
( bruskete).Usledili su primi piatti(prvi tanjir), lasagne(lazanje)i secondi piatti(drugi tanjir), scalopine alla milanese.Mladim Zajecarcima đaci iz Italije objasnili su kako se sprema torta al limone (limun torta) i sladoledi.
Vodili smo razgovor o cuvenoj fontani koja se nalazi u Abrucu, u Italiji.
Ivrea je ostavila snazan utisak.Ostace upamcena po najvecoj borbi sa hranom( pomorandzama) koja se odrzava u februaru.Nakon toga celo mesto je prekriveno narandzastom bojom.
Đaci srpske skole su govoreci na srpskom jeziku vezbali pravilno izrazavanje, bogatili recnik, ali su svojim drugarima iz Zajecara pokazali kako zvuci pravi izvorni italijanski govor.
Nestrpljivo ocekujemo sledeci cas.Deca ce period do naseg novog druzenja iskoristiti da osmisle gde bi virtuelno mogli da odvedu u posetu vrsnjake iz Srbije na neka, njima zanimljiva mesta ovde, u Italiji, ili u Srbiji-gde su rođeni njihovi preci
Ivana Marjanovic,
profesor razredne nastave